Soorten grasmaaiers

Diverse soorten grasmaaiers vereenvoudigen het grasmaaien. Welke soort grasmaaier voor u de beste keuze is kan u lezen bij aankooptips voor grasmaaiers De verschillende soorten grasmaaiers, maaien uiteraard gewoon uw gras, maar hoe ze dat doen en vooral wat er nog meer voor nodig is om het gras te kunnen maaien is van meer factoren afhankelijk. Elk afzonderlijke soort grasmaaier heeft zijn voordelen, maar wees ook bewust van de nadelen. Globaal zijn er drie soorten grasmaaiers te onderscheiden. De indeling van de soorten grasmaaiers kan op twee verschillende manieren worden gemaakt. De meest voorkomende manier is om soorten grasmaaiers in te delen op basis van aandrijving.

Handgrasmaaiers

De meest bekende, goedkope en meest milieuvriendelijke soort grasmaaier is de handgrasmaaier. De handgrasmaaier is de oudste en meest eenvoudige grasmaaier. De handgrasmaaier moet, zoals de naam al zegt, worden voortgeduwd met de hand. De messenbladen van de handgrasmaaier roteren op flinke snelheid waardoor het gras kort wordt gemaaid. De hand aangedreven grasmaaier is een arbeidsintensieve grasmaaier, wat vooral bij grotere oppervlakte gazon een obstakel kan vormen. Daarentegen is het grote voordeel van deze grasmaaiers, dat het gras kort gemaaid kan worden. Doordat de hand aangedreven grasmaaier met de hand bestuurd wordt is de handgrasmaaier ook erg wendbaar.

Elektrische grasmaaier

De elektrische grasmaaier is zeer populair onder de diverse soorten grasmaaiers. De elektrische grasmaaier wordt gevoed met stroom. Hierdoor kan de elektrische grasmaaiers zonder veel moeite voort worden bewogen. Een groot voordeel van de elektrische grasmaaier is, dat de elektrische grasmaaier bijzonder weinig geluid maakt. Daarnaast is dit type grasmaaier relatief niet erg schadelijk voor het milieu zijn en minder onderhoudsbehoevend dan andere soorten grasmaaiers. Ze zijn vaak ook goedkoper, dan andere soorten grasmaaiers, zoals de benzine grasmaaier. Het nadeel van de elektrische grasmaaier is het bereik, veroorzaakt door de beperkte lengte van de bedrading. Tegenwoordig zijn er echter elektrische grasmaaiers zonder bedrading, maar met een accu. Weeg de voor en nadelen van de soorten grasmaaiers goed tegen elkaar af voor u besluit welk type grasmaaier te kopen.

Benzine grasmaaier

De benzine grasmaaier is de laatste van de drie soorten grasmaaiers. De benzine grasmaaier is een goed alternatief voor de elektrische grasmaaier. Bovendien is het de krachtigste binnen de soorten grasmaaiers. Tegelijkertijd is het de reikwijdte van de benzine grasmaaier wat dit type grasmaaier zon groot voordeel biedt. Nadelen zijn echter de belasting voor het milieu en de prijs voor de benzine grasmaaier. Binnen de benzine grasmaaiers bestaan twee soorten grasmaaier motoren. De tweetaktmotor is stiller en milieuvriendelijker dan de viertaktmotor, maar vereist wel meer onderhoud en is minder praktisch bij gazons met oneffenheden.

Grasmaaien met verschillende soorten grasmaaiers

Soorten grasmaaiers kunnen ook ingedeeld worden op basis van hoe ze het gras maaien. Hierbij wordt vooral gekeken hoe de messen van de soorten grasmaaiers precies bewegen. Hierbinnen bestaan ook weer drie verschillende soorten grasmaaiers. De cirkelmaaier drukt als het ware het gras, waarbij het wordt bijgestaan door een ronddraaiend mes binnen een afgesloten cabine. Het voordeel van de cirkelmaaier is dat het ook takjes eenvoudig snijdt. De cilindermaaier bevat een partij van messen waarmee het gras wordt geknipt. De cilindermaaier maait het gras preciezer dan een cirkelmaaier. Hiermee kunt u mooie patronen in uw gras maken. De laatste van de soorten grasmaaiers is de mulchmaaier, die lijkt op de cirkelmaaier. De mulchmaaier zorgt er echter voor dat grassprieten in kleine slierten worden gespleten en uitgezaaid worden over het gazon. Dergelijke soorten grasmaaiers zijn een uitkomst bij het gras maaien. Welk soort grasmaaier voor u geschikt is hangt natuurlijk helemaal van uw eigen situatie af.