Onderhoudstips gazon

Grasmaaien is een belangrijk aspect bij het onderhouden van het gazon. Echter is het grasmaaien slechts één van de vele onderhoudtips voor uw gazon. Bij het grasmaaien komen al genoeg elementen kijken waar u wellicht niet direct bij hebt stilgestaan. Bij het onderhoud van uw gazon is het niet aan te raden in het wilde weg het gras te maaien. Zo dient rekening gehouden te worden met het seizoen. Hoe vaak moet het gazon gemaaid worden in de winter? Is dat net zoveel als in de zomer? Het onderhoud van het gazon beperkt zich zeker ook niet alleen tot het maaien van het gras. Sproeien, bemesten en controle op oneffenheden en wildgroei als mos en onkruid vormen daarnaast een belangrijk aspect bij het onderhoud van het gazon.

Onderhoud gazon

De 4 facetten van onderhoud worden hieronder stapsgewijs toegelicht:

  • Grasmaaien
  • Om een dichtere grasgroei te bewerkstelligen moet het gras in de lente eens in de tien tot vijftien dagen worden gemaaid. Gedurende de zomer is het gazon meer onderhoudsbehoevend. In het warmste gedeelte van het jaar dient het gras liefst 1 keer per week te worden gemaaid. Daarbij dient ook rekening gehouden te worden hoe kort het gras gemaaid moet worden. In de zomer dient de lengte van het gras idealiter vijf centimeter te zijn. Het gras kan dat beter wat langer zijn als de zon hevig brand. Hiermee wordt het verbranden van het gras voorkomen. In het voorseizoen en in het naseizoen wordt een lengte van drie centimeter als de norm gehanteerd.
    Gras dat is gemaaid verdwijnt zonder speciale opvangbak of mulchmaaier direct weer op het gazon. De grasresten maken de oppervlakte van de aarde steeds vetter waardoor de grasgroei belemmerd wordt. Een opvangbak biedt dan uitkomst. Deze is aan vrijwel iedere grasmaaier te koppelen waardoor het gemaaide gras wordt opgevangen.

  • Gras sproeien
  • Het gras gediend elk jaargetijde van een proportionele hoeveelheid vocht te worden voorzien. Hierbij moet uiteraard rekening gehouden worden met seizoensinvloeden. Zo regent het in de herfst meer dan in de zomer en dient in de zomer dus meer te worden gesproeid. Houd goed de hoeveelheid neerslag in de gaten, zodat u weet wanneer uw gazon behoefte heeft aan water. Overdrijf het sproeien niet. Bij overmatig sproeien worden de wortels van het gras korter en zullen zij in tijd van langere droogte het water dieper in de grond niet bereiken. Uw gazon zal dan op termijn sneller verdorren.

    Gras sproeien
  • Gras bemesten
  • Het bemesten van het gras zorgt ervoor dat de onderliggende grond voorzien wordt van de nodige voedingsstoffen. De mest moet in een optimale situatie stikstof en organische mineralen aan het gras afgeven. Dit is verkrijgbaar als meststof met stikstof, fosfor en kalium pakket (N+P+K).
    Bij het maaien van het gras worden voedingsstoffen aan het gras namelijk steeds verder onttrokken. Gedurende ieder seizoen, de winter uitgezonderd, moet het gras met regelmaat worden bemest. Let op de juiste hoeveelheid en de evenredige verspreiding van de mest wanneer u het verspreid over het gazon. Er bestaan verschillende soorten mest voor elk afzonderlijk seizoen.

    Een saai gazon?

    Veel mensen denken ten onrecht dat een gazon in de tuin veel werk of juist saai is. Je kan het namelijk heel goed afwisselen met een paadje, struiken of bijvoorbeeld een vijvertje. Hiervoor heb je wel een waterpomp nodig om het schoon te houden. Een waterpomp kopen is makkelijk want is altijd goed verkrijgbaar. Begin wel met de aanleg hiervan in een seizoen dat de grond niet bevriest (winter of nachtvorst in de lente) of dat het juist heel vochtig is. Het einde van de lente is vak heel geschikt.

  • Controle op obstakels en wildgroei
  • Mos kan worden vermeden door het gazon zacht en ademend te maken. Spit het gazon om met turf of met fijn zand voorafgaand aan het zaaien. Mos komt juist voor op plaatsen waar de zon weinig of niet schijnt. U kunt ook eens bekijken of u kunt voorkomen dat er veel schaduw op uw gazon verschijnt. Gebruik bij mosgroei producten die ferrosulfaat bevatten en verwijder dood mos. Het gazon raakt hierdoor wel aangetast. Hiervoor bestaan bepaalde, specifieke mestsoorten, die het gazon weer in oude staat kunnen doen herstellen. Onkruid is een complexer probleem, doordat er verschillende soorten onkruid bestaan. Een tuinman of hovenier kan het onkruid identificeren en u de juiste verdelgingsmiddelen aanbevelen.