Een zitmaaier kopen

De gazonmaaier: mooie grasmaaiers en zitmaaiers

Welke aspecten zijn nu belangrijk bij het kopen van een zitmaaier? In de eerste plaats moet u er zeker van zijn dat een zitmaaier de meest geschikte type grasmaaier is voor uw situatie. Hierbij kunt u rekening houden met uw fysieke gesteldheid, maar ook de gebruiksituaties. Voor een kleine tuin is de zitmaaier uiteraard minder geschikt, maar voor een gazon met een oppervlakte groter dan 250m² juist wel.

De prijs en onderhoudsaspecten zijn daarnaast twee belangrijke variabelen die voor veel mensen een rol spelen bij de aanschaf van een zitmaar. Door frequent de zitmaaier goed schoon te maken en te controleren op defecten bespaart u veel kosten. De prijzen voor nieuwe zitmaaiers beginnen vanaf ongeveer € 1.000,-. Dit is ook weer afhankelijk van het zitmaaier merk. De meest bekende zitmaaier merken zijn John Deere, Toro, Honda, Stiga, Husqvarna, Wolff, MTD, Craftsman, Jonsered en Castlegarden.

Samenvattend is het belangrijk om met de volgende factoren rekening te houden voordat u een zitmaaier koopt:

  • Uw fysieke gesteldheid. Bent u fysiek in staat om een gewone grasmaaier te besturen? Een zitmaaier kan dan een goed alternatief zijn.
  • Uw tuin. Is de oppervlakte groot genoeg voor een zitmaaier? Wordt uw tuin niet veelvuldig onderbroken door oneffenheden als struiken, bomen, planten, tegels en hekwerken?
  • Uw tijdsbesteding. Heeft u de tijd om zelf uw gazon te maaien? Wellicht is uitbesteding een beter alternatief.
  • De grote van de zitmaaier. Kunt u de zitmaaier in een beschermde omgeving opbergen? Is de toegang tot het gazon voor de zitmaaier wel breed genoeg?
  • De bediening van de zitmaaier. Is de zitmaaier eenvoudig te bedien of moet u er bij wijze van spreke voor hebben gestudeerd? Sommige zitmaaiers hebben bovendien zowel hand- als voetbediening wat voor u misschien een belemmering kan vormen.
  • De prijs van de zitmaaier.
  • De onderhoudsbehoefte van de zitmaaier ene bijbehorende kosten.
  • Overige eigenschappen van de zitmaaier. Bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid van de zitmaaier of het aantal versnellingen. In hoeverre is de maaihoogte verstelbaar?