Zitmaaier

De zitmaaier is een doorontwikkelde variant van de grasmaaier. De motor is krachtiger, de messen zijn groter en de besturing verschilt totaal met die van de andere soorten grasmaaiers. De zitmaaier is, zoals in de naam al ligt opgesloten, een grasmaaier waar de gebruiker op zit. U herkent ze vast wel. De grote, vaak groene machines die het voetbalveld, het gazon op de camping of het weiland maaien.

De zitmaaiers zijn een welkome handreiking aan tuinmannen die te maken krijgen met het onderhoud van grote gras oppervlakten. Met een handgrasmaaier of zelfs een geautomatiseerde grasmaaier zouden zij niet toekomen aan andere belangrijke onderhoudswerkzaamheden.
De efficiëntie en het comfort van de zitmaaier vertegenwoordigen daarom een belangrijke meerwaarde voor de gebruiker. Hoewel de aanschafprijs van de zitmaaier doorgaans hoger ligt dan die van de "gewone grasmaaier" kan in termen van tijdbesparing de hogere initiële aanschafprijs snel worden terugverdiend.

Een zitmaaier kopen

Welke aspecten zijn nu belangrijk bij het kopen van een zitmaaier? In de eerste plaats moet u er zeker van zijn dat een zitmaaier de meest geschikte type grasmaaier is voor uw situatie. Hierbij kunt u rekening houden met uw fysieke gesteldheid, maar ook de gebruiksituaties. Voor een kleine tuin is de zitmaaier uiteraard minder geschikt, maar voor een gazon met een oppervlakte groter dan 250m² juist wel.

De prijs en onderhoudsaspecten zijn daarnaast twee belangrijke variabelen die voor veel mensen een rol spelen bij de aanschaf van een zitmaar. Door frequent de zitmaaier goed schoon te maken en te controleren op defecten bespaart u veel kosten. De prijzen voor nieuwe zitmaaiers beginnen vanaf ongeveer € 1.000,-. Dit is ook weer afhankelijk van het zitmaaier merk. De meest bekende zitmaaier merken zijn John Deere, Toro, Honda, Stiga, Husqvarna, Wolff, MTD, Craftsman, Jonsered en Castlegarden.

Samenvattend is het belangrijk om met de volgende factoren rekening te houden voordat u een zitmaaier koopt:

  • Uw fysieke gesteldheid. Bent u fysiek in staat om een gewone grasmaaier te besturen? Een zitmaaier kan dan een goed alternatief zijn.
  • Uw tuin. Is de oppervlakte groot genoeg voor een zitmaaier? Wordt uw tuin niet veelvuldig onderbroken door oneffenheden als struiken, bomen, planten, tegels en hekwerken?
  • Uw tijdsbesteding. Heeft u de tijd om zelf uw gazon te maaien? Wellicht is uitbesteding een beter alternatief.
  • De grote van de zitmaaier. Kunt u de zitmaaier in een beschermde omgeving opbergen? Is de toegang tot het gazon voor de zitmaaier wel breed genoeg?
  • De bediening van de zitmaaier. Is de zitmaaier eenvoudig te bedien of moet u er bij wijze van spreke voor hebben gestudeerd? Sommige zitmaaiers hebben bovendien zowel hand- als voetbediening wat voor u misschien een belemmering kan vormen.
  • De prijs van de zitmaaier.
  • De onderhoudsbehoefte van de zitmaaier ene bijbehorende kosten.
  • Overige eigenschappen van de zitmaaier. Bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid van de zitmaaier of het aantal versnellingen. In hoeverre is de maaihoogte verstelbaar?

Voordelen van de zitmaaier

Voordat u een zitmaaier koopt weegt u de voordelen en nadelen tegen elkaar af. Het is verstandig om te kijken welke voordelen en nadelen van toepassing zijn op uw situatie. Wellicht komt u tot de conclusie dat u beter een benzine grasmaaier aan kan schaffen of dat u juist uw elektrische grasmaaier beter in kan ruilen voor een zitmaaier.
De voordelen van de zitmaaier op een rij:

  1. Een zitmaaier bespaart bij grote oppervlakte tijd, omdat de zitmaaier snel het gras maait.
  2. Comfortabeler grasmaaien, vanwege de zithouding op de zitmaaier.
  3. Zitmaaiers hebben vaak een groter bereik vanwege de brede maaimessen.
  4. Moeilijk begaanbare oppervlakte als weilanden zijn met de krachtige motor en messen van de zitmaaier een fluitje van een cent.
  5. De zitmaaier biedt fysiek minder validen de mogelijkheid zelf het gras te maaien.

Nadelen van de zitmaaier

De zitmaaier heeft echter ook een aantal nadelen. Door de voordelen tegen de nadelen af te wegen bent u zelf het beste in staat om te bepalen welk type grasmaaier de beste keuze voor uw situatie is.
De onderstaande nadelen zijn van toepassing op de zitmaaier:

  1. De zitmaaier heeft een relatief hoge aanschafprijs in vergelijking met andere soorten grasmaaiers
  2. Een zitmaaier heefteen grotere opbergruimte dan een gewone grasmaaier nodig.
  3. De zitmaaier dient regelmatig onderhouden te worden. Dit kan bij zitmaaiers ingewikkelder zijn dan bij andere soorten grasmaaiers waar u het onderhoud vaak gewoon zelf af kunt.

Zitmaaier en veiligheid

Aangezien de zitmaaier een type grasmaaier met een krachtige motor en grote messen is veiligheid een belangrijk aspect. Kinderen vinden het leuk om mee te rijden met een zitmaaier of beklimmen uit nieuwsgierigheid zelf de zitmaaier. Ze zijn zich helaas niet bewust van de mogelijke gevaren.
Neem de volgende veiligheidsmaatregelen en kijk eens op de pagina veilig grasmaaien voor meer aanvullende tips:

  • Houd dieren en kinderen op afstand van de zitmaaier.
  • Gebruik de zitmaaier altijd als u alleen bent. U hebt bewegingen van anderen om u niet onder controle!
  • Draag beschermende kleding en schoenen.
  • Houd uw ledematen op afstand van scherpe en bewegende onderdelen.
  • Verwijder nooit beschermkappen. Deze zitten er niet voor niets.
  • Onderhoud uw zitmaaier goed. Botte messen maaien het gras immers minder goed en lopen sneller vast. Indien u niet weet hoe u de zitmaaier veilig kan schoonmaken, raadpleeg dan de handleiding of schakel een professional in.
  • Verwijder oneffenheden in de maaimessen enkel wanneer de zitmaaier volledig is uitgeschakeld en doe dit nooit met uw vingers.
  • Zitmaaier in het nieuws

    De zitmaaier komt de laatste tijd vaak in het nieuws. Zitmaaiers zijn populair bij dieven, voornamelijk in het Drenthe en Groningen. Ze vertegenwoordigen een fikse financiële waarde. Tot oktober waren er in 2010 totaal in beide provincies al 66 zitmaaiers gestolen. Vooral 's nachts worden zitmaaiers uit schuren en garages ontvreemd. De politie wijst bezitters van zitmaaiers erop de opbergruimte van de zitmaaier met goede sloten af te sluiten en eventueel met een alarm extra te beveiligen.

    Dit jaar zijn er bovendien al 2 dodelijke ongevallen gemeld als gevolg van het werken met een zitmaaier. Beide ongevallen vonden plaatsen in het noorden van Nederland; Friesland en Groningen. In zowel Friesland als Groningen kwam de gebruiker onder de maaimessen van de zitmaaier terecht. Dit onderschrijft dat de veiligheid bij het gebruik van zitmaaiers allerminst overbodig is.