Invloed Tuin op Woningwaarde

De waarde van een huis wordt door diverse factoren beïnvloed. Een huis in de Randstad kan soms wel 50% duurder zijn dan een vergelijkbaar huis in Drenthe. Het zit 'm dan ook niet in de stenen maar in de woonomgevingsfactoren

Grofweg zijn deze woonomgevingsfactoren in drie categorieën in te delen:

  1. Functionele factoren
  2. Sociale factoren
  3. Fysieke factoren

De functionele factoren hebben onder andere betrekking op de aanwezigheid van openbaar vervoer, winkelcentra, stadscentra, opleidingsinstituten, afstand en reistijd tot recreatieve plekken en niet in de laatste plaats werkgelegenheid.
Sociale factoren bevatten onder meer het aanzien van de buurt, bevolkingssamenstelling, relatieve hoeveelheid huurwoningen en het aantal bewoners per vierkante kilometer.
Van de drie woonomgevingsfactoren zijn de fysieke factoren het interessants. Hier kunt u immers zelf grote invloed op uitoefenen! Het gaat hier bijvoorbeeld om een groene omgeving, zowel openbaar groen als een mooie tuin. Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de woonomgeving minstens zo belangrijk is als de kwaliteit van de woning zelf bij het bepalen van de woningprijs. Het devies: kijk eerst naar beïnvloedbare factoren, zoals een groene omgeving, om de waarde van uw woning te verhogen.

Onderzoek naar factoren die van invloed zijn op de waarde van de woning

Uw tuin bepaalt de waarde van uw huis

Bij de verkoop van uw huis stelt u alles in het werk om een zo hoog mogelijke prijs voor de woning te bedingen. En de waarde van het huis wordt mede bepaald door de al dan niet aanwezige tuin. Een verzorgde tuin is een goed visitekaartje. De waarde die een tuin voor een huis vertegenwoordigt zal per tuin verschillen, afhankelijk van de inrichting, materialen, diversiteit, ouderdom, ligging, onderhoud en vele andere kenmerken.
Hoveniersbedrijven bieden specialistische kennis die een wezenlijke bijdrage leveren om de waarde van uw tuin en daarmee uw huis te verhogen. Bevindt de huizenbezitter zich in de fase dat hij/ zij overweegt het huis te verkopen dan kan een goede onderhoudsbeurt zeker geen kwaad. Kleinere, ontspannen klusjes zoals het onderhouden van het gazon kunnen huizenbezitters vaak zelf, maar het snoeien van struiken, verwijderen van onkruid, het ontwerpen van een beplantingsplan, aanleggen van een tuin en bestratings werkzaamheden kunnen beter worden uitbesteed aan de vakman. Vaak weet de hovenier uw persoonlijke voorkeuren perfect te combineren met tuinideeën die populair zijn in de markt en daardoor een groot koperspubliek aanspreken.

Zelf van uw tuin een verkooptopper maken!

Heeft u niet de mogelijkheid om een professional in te schakelen om de waarde van uw tuin te verhogen? Geen nood, u kunt met kleine aanpassingen en onderhoud de waarde van uw huis verhogen:

  • Ruim uw rommel op! Rondslingerende fietsen, tuinstoelen en speelgoed zorgen voor 'vervuiling' in uw tuin.
  • Voorzie de tuin van nieuwe planten en verwijder dode planten.
  • Maak de ruiten van het tuinhuisje schoon, veeg de paden aan en maai het gras.
  • Maak een bezichtigingafspraak wanneer de zon op uw tuin staat. Uw tuin lijkt zo veel aantrekkelijker en een ongunstige ligging zal minder snel opvallen.
  • Creëer ruimte in uw tuin. Hierdoor lijkt het oppervlakte groter wat de prijsperceptie verbetert.
  • Verkoop uw huis in het voorjaar of in de zomer wanneer uw tuin in volle bloei staat en iedereen kan ervaren hoe fijn het is om een mooie tuin te hebben.

Ook als u niet van plan bent uw huis te verkopen zullen bovenstaande tips de belevingswaarde van uw tuin verhogen.

Dit artikel is geschreven op basis van recente gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.